Capella de Sant Andreu de l'Avellà
(Font-rubí - Alt Penedès)

Font-rubí - Sant Andreu de l´Avellà

Font-rubí - Sant Andreu de l´Avellà (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Ctra. BP-2126, km. 5,5, a uns 100 m
Necessita intervenció urgent
Lamentable l'estat d'aquesta capella, completament engolida pels pins que, si no s'hi posa remei, acabaran per enrunar el poc que hi resta.

És un obra romànica, probablement del segle XI, d'una sola nau capçada amb un absis semicircular sense ornamentació exterior. A començament del segle XX es trobava sencera i sembla que va ser enderrocada per aprofitar la pedra pels fonaments d'una casa dels voltants (Catalunya Romànica, vol XIX.). Ara només en resta l'absis, al centre del qual hi ha una finestra de doble esqueixada, amb llinda monolítica.

Tot i que l'accés no és gens dificultós, costa molt de trobar perquè el bosquet que l'envolta l'amaga totalment i no hi ha ni camí ni cap indicador que hi meni. Per arribar-hi cal seguir un trencall de la carretera amb un cartell que indica Dipòsit-ADF. La capella està ubicada a uns 100 m, al primer turonet boscós que es troba. És de propietat particular.