Domus romana i sitges medievals
(Barcelona | El Call - Barcelonès)

Barcelona - Domus romana i sitges del carrer de la Fruita, cartell in situ

TipusJaciment arqueològic
PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Fruita, 2
Al carrer de la Fruita, cantonada Sant Honorat, al subsol d'un edifici de l'any 1851 conegut com la Casa Morell, va ser descobert l'any 1999 un jaciment on conviuen restes de l'antiga Barcino romana i d'un casal de l'antic call jueu.

Els vestigis romans es corresponen amb una residència senyorial que incloïa diversos locals comercials oberts al carrer. Podem veure restes del jardí o viridarium i el peristil, al voltant del qual hi havia les cambres o cubicula, amb trams de mosaic ben conservats, restes de pintura mural i un ara, tot plegat datat al segle IV.

D'aquesta residència romana, situada a un nivell més baix que l'actual carrer, poca cosa en va restar al segle VI. Després dels diversos enderrocs que van elevar l'alçada fins al seu nivell actual, cap al segle XIII es va construir un casal inscrit dins el call jueu, a la planta baixa del qual hi havia un magatzem. Estaria segurament lligat a l'alfòndec medieval, un conjunt d'edificis destinats a acollir els mercaders i els seus productes. S'han conservat les restes de sis sitges i dipòsits destinats a l'emmagatzematge de tota mena de mercaderies, des del gra fins als productes sumptuaris com el corall o la seda. Se sap que va pertànyer a la família d'origen jueu Massot Avengenà. Després de la desaparició del call, el casal medieval va desaparèixer a mitjan segle XIX, quan es va alçar l'edifici actual d'estil eclèctic, ocupat actualment per oficines de la Generalitat.

El 2010 l'espai del subsòl va ser museïtzat, amb un recorregut dissenyat per l'arquitecte Josep Llinàs, i actualment és visitable, com a part del Museu d'Història de Barcelona.