Recinte emmurallat del casal dels Peguera
(Torrelles de Foix - Alt Penedès)

Torrelles de Foix - Muralla i pont del casal dels Peguera (Foto: Albert Esteves, 2013)

Torrelles de Foix - Acual casa de turisme rural

Torrelles de Foix - Acual casa de turisme rural (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Carrer d'abaix / Plaça de les Moreres
La família Peguera, senyors de Foix, va construir un casal senyorial al poble durant la segona meitat del segle XVI. D'aquest antic casal en resta només el recinte emmurallat, del qual en deuria formar part una torre de la capella del Roser. El casal ha desaparegut i al seu lloc hi ha un edifici modern, actualment dedicat al turisme rural. Sota aquest edifici es conserven els soterranis de l'antic palau.

Els Peguera van accedir a la senyoria de Torrelles mitjançant el matrimoni de Guerau de Peguera i de Montbui amb Maria Agraïda de Cruïlles i de Vilafranca (segle XV) i dos segles després es van establir a Torrelles. L'any 1710, Guerau de Peguera i Berardo va ser nomenat per l'arxiduc Carles, primer marquès de Foix. La nissaga es va extingir amb la mort de Maria Manuela de Peguera i de Pedrolo, que va morir fadrina i deixà el seu patrimoni a les salesianes.