Castell de Sant Antolí (Sant Antolí i Vilanova)
(Ribera d'Ondara - Segarra)

Ribera d'Ondara - Cavallerisses del castell de Sant Antolí

Ribera d'Ondara - Cavallerisses del castell de Sant Antolí (Foto: Montserrat Pérez Serra -Gencat-Invaquit-, 2006)

Ribera d'Ondara - Cavallerisses del castell de Sant Antolí (Foto: Àngela Llop, 2013)

Ribera d'Ondara - Castell de Sant Antolí

Ribera d'Ondara - Castell de Sant Antolí (Foto: Montserrat Pérez Serra -Gencat-Invaquit-, 2006)

Situació Carrer Major
El castell de Sant Antolí degué ser construït a mitjan segle XI, coincidint amb el repoblament de la zona promogut pel comtat de Manresa. Al segle XII pertanyia als Cervera fins que, al 1246, l'enllaç de Sibil·la de Cervera amb Ramon de Montcada va deixar el castell a mans d'aquesta nissaga, de la qual va passar a mans del rei. Al segle XV pertanyia als Aimeric i del XVI al XIX als Erill.

L'antic castell medieval degué ser convertit en època gòtica en un palau fortificat, i actualment és ocupat per un edifici agrícola. De l'antic palau en resten alguns murs i estructures. La part més ben conservada són les cavallerisses, formades per diversos espais intercomunicats, delimitats per pilars i coberts amb voltes de creueria.