Castell de Briançó (Cal Carulla)
(Ribera d'Ondara - Segarra)

Ribera d'Ondara - Castell de Briançó (Cal Carulla)

Ribera d'Ondara - Castell de Briançó (Cal Carulla) (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Briançó
El minúscul poble de Briançó, aturonat i situat a pocs metres de l'autovia, estava centrat pel castell i algunes poques cases al seu voltant que formaven un recinte clos, com si estigués emmurallat. D'aquell castell, documentat des de 1101, no en resta gaire cosa. Va ser transformat en un gran habitatge, conegut com Cal Carulla. Però no costa gaire reconèixer alguns panys de paret exteriors que de bon segur en van formar part. A l'interior es conserven algunes estances amb arcades apuntades i de punt rodó.

Igual que els veïns castells de Pomar i Montlleó, al segle XII i part del XIII pertanyia al bisbat de Vic. Després va passar als Queralt-Timor i posteriorment als Aimeric.