Montlleó
(Ribera d'Ondara - Segarra)

Ribera d'Ondara - Montlleó (Foto: Albert Esteves, 2014)

Ribera d'Ondara - Panoràmoca des de Montlleó

Ribera d'Ondara - Panoràmoca des de Montlleó (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Camí de Briançó a la Rabassa
Montlleó és avui un poble abandonat i ruïnós. De l'antic castell que presidia el turó no en resta gairebé cap vestigi. Degué ser construït al segle XI tot i que no es troba documentat fins l'any 1101, vinculat als castells de Briançó i de Pomar, propietat del bisbat de Vic. Al segle XIII va passar als Queralt i després als Anglesola, als Aimeric i als Erill.

Als seus peus hi havia el poble, amb la gran església de Santa Maria. L'any 1685 hi havia 7 cases agrupades. D'aquestes en resten avui els seus murs de pedra, molt malmesos, les teulades esfondrades i víctimes de l'espoli i algunes voltes colgades i envaïdes per la vegetació.

Des de dalt del turó, on hi hagué el castell, es contempla una esplèndida panoràmica de la comarca.