Portals de Gramuntell
(Ribera d'Ondara - Segarra)

Ribera d'Ondara - Portal de Gramuntell

Ribera d'Ondara - Portal de Gramuntell (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Gramuntell. Carrer Major
InterèsEspecial interès Interessant
El poble de Gramuntell es va formar a l'edat mitjana a redós d'un castell, del qual no n'ha restat cap vestigi, situat al turó d'Agremont (escrit també Agramuntel·lo) d'on prové el nom actual. El lloc està documentat des de l'any 1054. El petit nucli de cases formava un clos tancat, al qual s'hi accedia per un portal sota les cases, que s'ha conservat gairebé intacte. Aquesta llarga i estreta volta de canó dóna a un tram descobert i després hi trobem un segon arc de mig punt i un nou pas cobert, aquest amb embigat pla. A banda i banda es conserven els antics portals de pedra de les cases. Tot plegat sembla haver canviat molt poc des dels seus orígens. Gramuntell va pertànyer al monestir de Santes Creus des del segle XIII fins al XIX.