Carrer Major
(Sant Pere de Ribes - Garraf)

Sant Pere de Ribes - Carrer Major (Foto: Albert Esteves, 2006)

Sant Pere de Ribes - Ca la Victòria

Sant Pere de Ribes - Ca la Victòria (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Carrer Major
Els primers "americanos" ribetans retornats a la vila van construir o reformar les seves cases al carrer Major, a principis de la dècada dels setanta del segle XIX. Són petits casals neoclàssics de planta baixa i un o dos pisos, molt equilibrats en la seva estructura i austers en la decoració. A la planta baixa, flanquejant la porta, hi ha els finestrals de reixa, característics de la segona meitat del segle XIX, mentre que al pis superior solen tenir petits balconets, normalment més gran el del mig. Cal destacar la casa Bertrán (núm. 9), ca la Victòria (núm. 10), cal Magí Butí (núm. 11), els Xulius (núm. 13) i la casa Carbonell (núm. 18).