Església de Sant Pere (L'Ametlla)
(Montoliu de Segarra - Segarra)

Montoliu - Portada de Sant Pere de l'Ametlla

Montoliu - Portada de Sant Pere de l'Ametlla (Foto: Albert Esteves, 2014)

Montoliu - Sant Pere de l'Ametlla (Foto: Francesc Blasi -Fons del C.E.C.-, c.1920-25)

Situació L'Ametlla de Segarra. Plaça de l'Església
InterèsEspecial interès Interessant
Edifici que es pot datar al segle XII. Té una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada i capçada amb un absis semicircular. Al frontis hi ha la torre campanar, d'època tardana, i la porta romànica. Aquesta és de mig punt, adovellada, i té una arquivolta arrodonida sostinguda per dues columnes, els capitells de les quals han estat refets modernament. L'absis compta amb un fris de mènsules ornades amb boles, una línia de carreus separats amb efecte ornamental i una finestra de mig punt amb columnetes. Sembla que va resultar afectada pels terratrèmols de 1427, la qual cosa fa pensar que degué ser restaurada i potser alterada, al segle XV.