Nucli de la Guàrdia Lada
(Montoliu de Segarra - Segarra)

Montoliu - Nucli de la Guàrdia Lada (Foto: Albert Esteves, 2014)

Montoliu - Portal a la Guàrdia Lada

Montoliu - Portal a la Guàrdia Lada (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació La Guàrdia Lada
La Guàrdia Lada té el seu origen a l'època del repoblament, a l'edat mitjana. L'any 1026 és esmenada amb el nom de Guardiam Grossan i tot i que inicialment formava part de les propietats dels comtes barcelonins, aviat va passar a mans de la família Cervera. L'any 1406, l'orde de l'Hospital hi va fundar una comanda, integrada posteriorment amb la de l'Espluga de Francolí. Va restar en mans dels hospitalers fins a la desamortització del segle XIX.

El nucli medieval està situat al costat de l'església, sota el castell, on hi ha els portals que deurien clore el nucli. Posteriorment es va expandir sota el turó, formant el carrer Major i la plaça de la Bassa. Són molts els edificis que conserven els portals adovellats, la major part dels segles XVI i XVII.