Església de Sant Esteve
(Cantallops - Alt Empordà)

Cantallops - Església de Sant Esteve, làpida gòtica

Cantallops - Església de Sant Esteve, làpida gòtica (Foto: Albert Esteves, 2014)

Cantallops - Església de Sant Esteve, portal

Cantallops - Església de Sant Esteve, portal (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Plaça de l'Església
El lloc de Cantalupus apareix esmentat en un document de l'any 982 però de l'església només en tenim notícia certa des del segle XIII. Tanmateix, el seu origen és anterior i, de fet, conserva vestigis de la nau romànica edificada al segle XI. Les modificacions dutes a terme en els segles següents va desfigurar els trets originals. És un edifici de dues naus, la septentrional, més antiga, coberta amb volta de canó i la de migdia amb volta de quart d'esfera, Aquesta té adossada la magnífica torre campanar, que formava part de l'antic castell. També hi té el portal d'accés, adovellat, lleugerament apuntat, amb guardapols exterior i llinda monolítica sobre impostes corbades. Al seu costat, unes escales condueixen a la porta del campanar. Hi ha també una finestra amb una columna central a la part interior. Aquesta nau sud degué ser afegida als segles XII o XIII. Molt més tard, al segle XVIII, es van afegir capelles laterals a la nau nord.

Al costat de la porta hi ha una làpida gòtica, datada l'any 1320