Església de Sant Martí
(La Vajol - Alt Empordà)

La Vajol - Església de Sant Martí (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

La Vajol - Església de Sant Martí (Foto: Albert Esteves, 2014)

La Vajol - Església de Sant Martí (Foto: Albert Esteves)

La Vajol - Església de Sant Martí (Foto: Michelglaurent, 2007)

Situació Plaça de l'Església
Està documentada amb el nom de Sancti Martini de Savayolo des de 1226. A partir del segle següent apareix com a sufragània de Santa Maria d'Agulllana. És un edifici romànic tardà, de nau única, coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis semicircular. La porta, de tres arcs en degradació, està situada a la façana de migdia, on hi ha també una finestra de doble esqueixada. Als segles XVII-XVIII s'hi van afegir dues capelles laterals i es va sobrealçar la nau amb un terrabastall. Les escales que hi permeten l'accés des de l'exterior són un dels elements més característics de la façana principal de l'església, la qual s'ha vist truncada per la construcció d'un habitatge adossat. Al frontis, damunt la Rectoria, hi ha un campanar d'espadanya de dos ulls.