Santuari de la Mare de Déu de Requesens
(La Jonquera - Alt Empordà)

La Jonquera - Santuari de la M.D. de Requesens

La Jonquera - Santuari de la M.D. de Requesens (Foto: Albert Esteves, 2014)

La Jonquera - Santuari de la M.D. de Requesens (Foto: Humberto Vila, 2023)

Situació Veïnat de Requesens
Edifici construït cap a la fi del segle XII o inicis del XVIII al veïnat de Requesens i que ha estat tradicionalment un lloc de pelegrinatge. El seu origen pot ser anterior si atenem a un document de 1518 que atorga llicència per construir-hi una capella, dedicada a la Mare de Déu de la Misericòrdia, al vescomte Martí Onofre I de Rocabertí. El pelegrinatge més important, la processó de la Tramuntana, iniciat al segle XVII es va estroncar l'any 1868. Aleshores s'inicià la decadència del temple. L'edifici, adossat a una masia que n'amaga la forma, té una nau coberta amb volta apuntada i una capçalera interior, coberta amb volta de canó. A la llinda de la porta ha una inscripció en castellà que diu: 1740 Aca solamente se ha de entrar per a Dios servir y alabar. Exteriorment es pot veure una petita torre amb els cantells arrodonits que deuria ser el campanar.