Santa Maria de Requesens (l'Església Vella)
(La Jonquera - Alt Empordà)

La Jonquera - Santa Maria de Requesens (Mas de l'Església Vella)

La Jonquera - Santa Maria de Requesens (Mas de l'Església Vella) (Foto: Rosa Lerma, 2021)

La Jonquera - Santa Maria de Requesens (Mas de l'Església Vella) (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

La Jonquera - Santa Maria de Requesens (Mas de l'Església Vella) (Foto: Marta Lloret -Patrimoni-Gencat-, 2009)

La Jonquera - Portada de l'església del castell

La Jonquera - Portada de l'església del castell (Foto: Albert Esteves, 2014)

La Jonquera - Can Picardia, prop del mas de Santa Maria

La Jonquera - Can Picardia, prop del mas de Santa Maria (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

Situació Mas de l'Església Vella i Castell
L'església romànica de Santa Maria va ser transformada al segle XVIII en una masia, coneguda com el Mas de l'Església Vella. Tot i que la major part de les estructures originals s'han conservat, les transformacions efectuades amaguen l'aspecte original de l'església, tret de la capçalera, on els dos absis són encara ben visibles. L'església tenia dues naus, una d'original i una altra afegida amb posterioritat, però encara en època romànica. Està documentada des del segle IX però les estructures conservades són probablement del segle XI.

Pel que fa a la portalada, se sap que va ser traslladada al castell en les obres de reforma d'aquest, a la fi del segle XIX i actualment es pot veure com a façana principal del l'església del castell, dedicada a sant Romà. Consta de tres arquivoltes, una d'elles decorada amb una ziga-zaga. El timpà està esculpit amb una Mare de Déu entre dos àngels orants. És probable que en la reconstrucció s'haguessin d'afegir peces alienes a l'obra original però, en general, es considera que la major part pertany a l'església de Santa Maria.