Ermita de Santa Llúcia
(La Jonquera - Alt Empordà)

La Jonquera - Mas de Santa Llúcia

La Jonquera - Mas de Santa Llúcia (Foto: Albert Esteves, 2014)

La Jonquera - Mas de Santa Llúcia. Quadre del pintor Josep Cruañas

Situació Ctra. de Cantallops, km 3, trencall a l'esquerra
Església romànica ven restaurada, situada al NE del poble, accessible des de la carretera de Cantallops. Està documentada des del segle X com a pertanyent a l'alou de Solans i sota l'advocació de sant Miquel. Durant un temps va tenir la condició de parroquial però cap al segle XVII va passar a dependre de Santa Maria de la Jonquera i canvià l'advocació per la de santa Llúcia.

L'edifici actual pertany al romànic tardà. Consta d'una sola nau, coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis semicircular. Està bastida amb carreus de granit, ben tallats i alineats. La portada és a la façana de migdia, i està formada per tres arquivoltes en degradació, amb guardapols exterior i sense ornamentació. A la façana de ponent hi ha un petit campanar de cadireta. L'absis presenta una interessant finestra de doble esqueixada, amb guardapols i i cinta amb dents de serra.

Adossada a la casa hi ha l'hostatgeria o casa de l'ermità, construïda molt posteriorment, probablement al segle XVIII. S'hi celebra un aplec el dilluns de Pasqua de Pentecosta.

No gaire lluny de l'ermita hi ha el mas de Santa Llúcia, que va ser dels més importants del terme, ara enrunat.