Torre dels Burots (El Portús)
(La Jonquera - Alt Empordà)

El Portús - Torre dels Burots

El Portús - Torre dels Burots (Foto: Gasmountain, 2020)

El Portús - Torre dels Burots (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Coll de Panissars
Al Coll de Panissars, molt a prop del priorat de Santa Maria, hi una magnífica torre de planta quadrada, amb les cantoneres de pedra ben tallada i lleugerament atalussada, coberta amb un teulat a dues aigües. Té matacans de maó vist i nombroses espitlleres que testimonien el seu caràcter defensiu.

En sentit estricte, és dins de territori francès, si bé a tocar de la línia fronterera. El nom de Torre dels Burots deu referir-se a la seva funció de cobrament d'impostos. Els burots eren els funcionaris que, durant el segle XIX i part del XX s'encarregaven de cobrar els drets de pas de determinats articles, en general queviures.