Sant Andreu d'Oliveda
(Maçanet de Cabrenys - Alt Empordà)

Maçanet de Cabrenys - Sant Andreu d'Oliveda

Maçanet de Cabrenys - Sant Andreu d'Oliveda (Foto: Ajuntament de Maçanet)

Maçanet de Cabrenys - Sant Andreu d'Oliveda (Foto: Bisbat de Girona)

Situació Camí que surt del km, 11,5 de la ctra. GI-503
Situada al veïnat d'Oliveda, a uns 2,5 km al sud del poble, a tocar d'una masia reconvertida modernament en segona residència. La capella és situada dins un jardí tancat i no es pot veure des de l'exterior.

Està documentada des de l'any 951, quan pertanyia al monestir de Sant Pere de Camprodon. Al segle XVII era sufragània de Sant Cristòfol dels Horts. L'edificació respon a dos períodes constructius força diferents. La part romànica, probablement de la darreries del segle XII, és la corresponent a la capçalera. L'església consta d'una nau capçada amb un absis carrat, i coberta amb volta de canó, en un tram, i de llunetes a la resta. Al frontis hi ha l'espadanya i el portal, d'època tardana (segle XVII-XVIII). Va ser restaurada l'any 1966.