Muralles de Maçanet de Cabrenys
(Maçanet de Cabrenys - Alt Empordà)

Maçanet de Cabrenys - Muralles (Foto: Albert Esteves, 2014)

Maçanet de Cabrenys - Restes d'un antic portal

Maçanet de Cabrenys - Restes d'un antic portal (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Plaça del Castell / Carrer del Pont
Maçanet de Cabrenys va néixer com a cellera, al voltant de l'església de Sant Martí i cap al segle XII es va constituir com a força o recinte fortificat, el qual, segons indica l'historiador local Pere Roura, tenia forma ovoide i una extensió de 80x55 m. Incloïa el casal dels senyors, l'església i algunes cases, que van arribar a trenta a començament del segle XIV. Aquest primer recinte, dit el Castell, es va ampliar amb un segon barri, la Borriana, fortificat entre 1390 i 1410. El recinte tenia quatre portals: el de la Força, el de les Domes (Dòmines) o d’en Bou, el de la Burriana i el de la Ribera.

Pel que fa a la senyoria, està documentat un Bernat de Maçanet l'any 1148. Al segle XIII formava part del domini del castell de Cabrera. Vers l'any 1330, Simó de Cabrera va vendre la senyoria de Maçanet a Beatriu de Cabrenys, viuda del vescomte Dalmau de Rocabertí. El seu fill segon, Guillem Galceran, nascut el 1320, en va heretar la senyoria i va ser l'iniciador dels Rocabertí de Cabrenys, que en van mantenir la possessió fins al segle XVI. El 1589, Francesc de Rocabertí mor sense descendència i la vila passa als Paguera, i després als Sorribes i als Ros. En aquella època el castell consta com a derruït.