Martinet de la Cardona
(Maçanet de Cabrenys - Alt Empordà)

Maçanet de Cabrenys - Martinet de la Cardona

Maçanet de Cabrenys - Martinet de la Cardona (Foto: Albert Esteves, 2014)

TipusMolí
Situació Passaig de Miquel Barnades
Els martinets eren uns enormes malls o martells moguts per energia hidràulica, que servien per forjar i estirar ferro. A la riba de la riera de Fraussa hi ha les restes de l'antic martinet de la Cardona. Seguint la informació de l'historiador local, Pere Roura, sabem que està documentat des de 1628, quan Francesc Cardona, amo del mas la Cardona, va vendre a Bartomeu Robert un tros de terra per alçar-hi un martinet. Des dels seus inicis, servia per estirar ferro i fer vergalina per a la fabricació de claus. L'any 1753, Josep Robert i el seu fill Francesc, moliners, venen el martinet a Jaume Saguer, traginer i al seu fill Pere Saguer, clavetaire. La família Seguer en va mantenir la propietat durant el segle XIX. Va funcionar fins 1870. Posteriorment, i fins a 1910, es va fer servir com a taller de ferrer per fer claus i tatxes. Ell ferrer que hi treballava era conegut com Janot de la Cardona.

Actualment només es conserva l'estructura de pedra amb l'encaix on voltava la roda i algunes parets de l'estança annexa.