Església de Santa Maria
(Darnius - Alt Empordà)

Darnius - Església de Santa Maria, porta

Darnius - Església de Santa Maria, porta (Foto: Ajuntament de Darnius)

Darnius, amb l'església al seu centre

Darnius, amb l'església al seu centre (Foto: Albert Esteves, 2014)

InterèsEspecial interès Interessant
Constitueix el centre del nucli medieval de Darnius. El seu origen és ben antic. A l'Arxiu de la Catedral de Girona hi ha un document de l'any 982 que en fa esment. L'edifici que ara podem contemplar és un temple del segle XIII, encara plenament romànic. La nau és coberta amb volta de canó apuntada i reforçada amb un arc toral. Té un absis, una mica més estret que la nau, cobert amb volta d'ametlla i precedit d'un arc també apuntat. La portada és senzilla, amb un arc degradat, timpà i llinda recta. Al timpà hi ha esculpit un crismó. Els batents de la porta conserven la ferramenta de tradició romànica.

En època tardana, la nau va ser sobrealçada amb un terrabastall defensiu, amb matacà damunt la porta (segle XVII). La sagristia és de l'any 1696, segons es llegeix a la llinda de la seva porta. Degué ser cap aquella època quan es va substituir l'antiga espadanya per l'actual campanar de torre.