Església nova de Sant Llorenç de Sous
(Albanyà - Alt Empordà)

Albanyà - Església de Sant Llorenç de Sous

Albanyà - Església de Sant Llorenç de Sous (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Carretera del santuari del Mont
Amb la mort del darrer abat, l'any 1605, el monestir es va extingir i el conjunt monacal va passar a mans de Sant Pere de Besalú. Abandonat i enrunat, al segle XIX es va decidir aprofitar una part de les antigues dependències monacals, concretament els antics dormitoris dels monjos i la sala capitular, per bastir-hi l'església parroquial, amb la seva rectoria i cementiri. Degué ser l'any 1833 segons la data de la llinda de la porta del nou temple. Per construir-lo es va aprofitar el material de les runes. L'església té un campanar de doble espadanya.