Santuari de la Mare de Déu del Camí
(Granyena de Segarra - Segarra)

Granyena de Segarra - Santuari de la M.D. del Camí, cisterna

Granyena de Segarra - Santuari de la M.D. del Camí, cisterna (Foto: Albert Esteves, 2014)

AutorLluís Muncunill Parellada
Situació Crtra. LV-2142, direcció Cervera, a mà esquerra
Està documentada des de l'any 1298, però el seu origen pot ser anterior. Ha estat un centre de devoció tradicional a la comarca, i disposava d'un capellà beneficiat i un ermità que vivia en una casa annexa. L'any 1569 s'hi va fundar una confraria. La seva festa se celebra per la Mare de Déu de Setembre.

L'edifici va ser refet en època barroca, però el seu aspecte actual és fruit de la reforma historicista de l'any 1912. Consta d'una nau central i dues de laterals més baixes i estretes. Té un portal de punt rodó, amb dues arquivoltes, un òcul central i una mena de galeria cega, que evoca les catedrals romàniques.

Al costat de l'ermita hi ha la casa dels ermitans, del segle XVIII, i una cisterna amb uns arcs de creueria al capdamunt, la qual podria tenir un origen força antic.