Sant Andreu de Lliurona (o Llorona)
(Albanyà - Alt Empordà)

Albanyà - Sant Andreu de Lliurona

Albanyà - Sant Andreu de Lliurona (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Veïnat de Lliurona
Documentada des de 1019 (Sancti Andreae de Lorona), l'edifici actual pot datr-se a la segona meitat del segle XII, però ha sofert nombroses modificacions al llarg dels segles. Té una nau, coberta amb volta de canó apuntat i, originalment, estava capçada amb un absis semicircular, eliminat al segle XVI per construir-hi una sagristia. També es van buidar les parets laterals per incrustar-hi uns altars. La porta consta de tres arcs en degradació, llinda monolítica i timpà decorat amb una mena de flor. El campanar de torre és també d'època tardana, segurament contemporani del sobrealçat de la nau. En l'actualitat ha estat convertida en el local social del poble neo-rural.