Sant Joan de Mussols (o de Bauçols)
(Albanyà - Alt Empordà)

Albanyà - Sant Joan de Mussols (Foto: Bestiasonica, 2014)

Albanyà - Sant Joan de Mussols (Foto: Marta Lloret -patmapa.gencat.cat-, 2009)

Albanyà - Sant Joan de Mussols (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Accés des del camí d'Albanyà a Bassegoda. Cal arribar-hi a peu
Situada dalt d'un cim muntanyós, és coneguda també amb es noms de Sant Joan de Bussols, Sant Joan de Bossols, Santa Maria de Bauçols o Santa Maria dels Corbs. Està documentada des de l'any 1413 i depenia de la parròquia de Corsavell. Degué ser construïda pocs anys abans d'aquesta data, tot i que es pot considerar de tradició romànica. Consta d'una nau coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis semicircular, obert a la nau mitjançant un arc triomfal. La porta, adovellada, és al frontis, on hi ha també una finestra espitllerada i els brancals d'un campanar de cadireta. A l'interior hi ha restes de pintures murals. Adossada a l'església hi ha les restes de l'antiga casa de l'ermità, habitada fins a l'any 1915.