Santa Maria del Fau
(Albanyà - Alt Empordà)

Albanyà - Santa Maria del Fau

Albanyà - Santa Maria del Fau (Foto: Carles Aguilar -Patmapa-Gencat-, 2009)

Situació Collada del Fau, serra del Bac de Grillera
Necessita intervenció urgent
L'ermita de Santa Maria de la Fau o de la Mare de Déu de la Fau està situada just al límit entre els termes d'Albanyà i de Maçanet de Cabrenys. Es coneix també com l'ermita de les Formigues o de les Alades perquè, segons la tradició, al segle XVII o XVIII, per la Mare de Déu de setembre, van entrar a l'església milers de formigues alades que hi van morir formant gosses piles.

Antigament pertanyia a la parròquia de Carbonills. És una església d'origen romànic però que va ser molt modificada en una reconstrucció de la primera meitat del segle XV. Aquesta reconstrucció es pot inscriure, tanmateix, dins els esquemes de l'arquitectura romànica retardatària. Té una nau coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis semicircular. Té dues portes, una al frontis, amb llinda recta sota un arc de descàrrega. L'altra porta és adovellada, de punt rodó, i està situada a la façana de migdia. Al costat hi ha restes de l'antiga casa de l'ermità.