Sant Feliu de Carbonills
(Albanyà - Alt Empordà)

Albanyà - Sant Feliu de Carbonills

Albanyà - Sant Feliu de Carbonills (Foto: Carles Aguilar -Patmapa-Gencat-, 2009)

Albanyà - Sant Feliu de Carbonills (Foto: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya -Fons Cuyàs-)

Situació Camí que surt d'Albanyà, direcció nord.
Carbonills (a voltes escrit Carbonils) era una antiga parròquia de masies esparses, actualment deshabitat. El lloc està documentat des de l'any 878 i, de fet, l'església conserva restes pre-romàniques adossades a la part de tramuntana (absis trapezial, arc triomfal de ferradura i part de la nau). L'edifici actual és, però, un exemplar romànic d'època tardana (final del segle XII o inicis del XIII), d'una nau coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis semicircular, ampliat i reformat en època tardana, potser entre els segles XV o XVI. De l'interior de l'església en destaca el paviment, l'altar i la pica baptismal. Al costat de l'església hi ha vestigis de diverses construccions medievals.