Sant Llorenç d'Espinavessa
(Cabanelles - Alt Empordà)

Cabanelles - Sant Llorenç d'Espinavessa

Cabanelles - Sant Llorenç d'Espinavessa (Foto: Albert Esteves, 2014)

Cabanelles - Sant Llorenç d'Espinavessa (Foto: Jacob Casquete (Invarquit-Gencat), 2009)

Situació Espinavessa
El lloc d'Espinavessa (Spinaversa) està documentat des de l'any 910 tot i que l'església de Sant Llorenç no surt esmentada fins l'any 1279. El primitiu edifici romànic va ser substituït per un nou temple, construït cap a la fi del segle XVIII, aprofitant de bon segur materials del temple anterior.

És un temple de nau única, coberta amb volta de canó i llunetes, amb capelles laterals, i capçada amb un absis poligonal. A la porta de la sagristia, dins la qual hi ha l'ossari del cavaller Bernat de Sa Palma, reconvertit en rentamans, hi ha la data de 1781. Al costat de la porta principal del temple hi va ser encastada una làpida gòtica del segle XIV .