Universitat de Cervera
(Cervera - Segarra)

Cervera - Universitat, plànol de 1720

TipusEdifici escolar
AutorFrancesc Soriano, Josep Martí
Situació Plaça de la Universitat
Després de la Guerra de Successió, l'any 1717, el rei Felip V va suprimir les set universitats catalanes i en va crear una de nova planta a la ciutat de Cervera, en premi a la seva fidelitat durant la contesa bèl·lica. Les obres es van iniciar l'any següent i es van allargar durant dècades, mentre les classes es feien a l'antic convent de Mínims. La durada de la construcció es fa palesa en els diversos estils que podem contemplar a les diferents parts del conjunt. Els plànols inicials van ser signats per l'arquitecte militar Francesc de Montaigu, però posteriormen hi van intervenir Alexandre de Rez, Francisco Miguel Marín, Juan Martín Cermeño, Francesc Soriano i Josep Martí. El conjunt, que ocupa més d'una hectàrea, està estructurat al voltant de dos claustres i un pati d'entrada. Hi ha un cos principal flanquejat per dues torres, que divideix els dos claustres, on hi ha el paranimf, amb la capella. La part més antiga és la façana exterior, plenament barroca.

La Universitat de Cervera es va mantenir activa fins a l'any 1837. Va arribar a comptar, en els seus millor moments, cap a la fi del segle XVIII, amb 2.000 alumnes. Hi van estudiar personatges molt notables, com Narcís Monturiol, Joan Prim, Milà i Fontanals o Jaume Balmes.