Església de Sant Antoni
(Cervera - Segarra)

Cervera - Església de Sant Antoni

Cervera - Església de Sant Antoni (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació General Güell / Plaça Universitat
L'església de Sant Antoni és d'origen medieval. Va ser consagrada l'any 1374 i va estar vinculada a l'orde de l'Hospital, establerta a Cervera cap a l'any 1215. L'any 1738 l'administració del temple va passar a mans de la confraria del Sant Crist.

L'actual edifici és fruit de la profunda reforma realitzada al segle XVIII, en la qual es va substituir l'antiga volta de creueria per una volta de canó amb llunetes i es va refer completament la façana principal. La nova portalada barroca, datada l'any 1787, va aprofitar alguns elements més antics, potser procedents de l'església de Santa Maria, com els estípits que flanquegen la porta i que duen la data de 1598. De l'església gòtica en resten algunes capelles laterals, cobertes amb volta de creueria, i alguns elements incorporats a l'aparell barroc, com un escut amb un lleó rampant que podem veure en un mur exterior. Tenia un campanar de torre, del qual només en resta la base, que va ser enderrocat l'any 1875 en el decurs de la tercera guerra carlina.