Església de Sant Domènec
(Cervera - Segarra)

Cervera - Antic convent de Sant Domènec

Cervera - Antic convent de Sant Domènec (Foto: Albert Esteves, 2014)

Cervera - Església de Sant Domènec (Foto: Ajuntament de Cervera)

Situació Carrer Sant Domènec
L’antic convent de Sant Pere Màrtir de frares dominics, conegut popularment com Sant Domènec, té el seu origen l'any 1318, quan el rei Jaume II va lliurar aquest solar a l'orde dels dominics. Sembla que les obres van començar més tard, el 1362, i que deu anys més tard ja eren enllestides. El conjunt, a petició dels monjos, que va quedar integrat dins el recinte emmurallat. L'església, restaurada fa poc temps, no es va acabar del tot dins ben entrat el segle XV. Consta d'una nau amb capelles laterals, sostinguda amb arcs ogivals diafragmàtics i absis poligonal. El portal és de punt rodó, amb llargues dovelles perfilades amb un guardapols motllurat. L'any 1703 es va construir, com un cos annex, la capella del Roser, i el 1718 la gran capella de Sant Tomàs, un edifici quadrat, cobert amb cúpula i cimbori exterior, bastit al costat esquerre de la nau, gairebé a mode d'una segona església.

L'any 1810 el convent va ser saquejat per l'exèrcit francès i des de llavors va entrar en una accelerada decadència, particularment després de la desamortització, quan va passar a mans de particulars. Els antics edificis conventuals, tret de l'església, van ser convertits en habitatges. L'Ajuntament de Cervera va iniciar l'any 2010 la consolidació estructural i la restauració parcial de l'església.