Església de Sant Pere Gros
(Cervera - Segarra)

Cervera - Sant Pere Gros

Cervera - Sant Pere Gros (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Ctra. L-214, km 2
Església romànica del segle XI, de planta rodona, de gran interès, tant per la seva singularitat com per l'estat de conservació. Va ser donada al monestir de Ripoll per Guillem Ramon de Cervera l'any 1081 i es va constituir un priorat benedictí. Al segle XIV ja era només una ermita i mica a mica va anar entrant en decadència fins que al segle XIX va quedar totalment abandonada.

És un edifici de planta circular, coberta amb cúpula, que té un petit absis semicircular, amb dues finestres de doble esqueixada. Interiorment, hi ha sis nínxols rebaixats al mur. La porta és adovellada, molt senzilla i sense ornamentació. Al capdamunt de la teulada hi ha un campanar d'espadanya, d'època moderna.