Sant Jaume de la Móra
(Granyanella - Segarra)

Granyanella - Sant Jaume de la Móra (Foto: Albert Esteves, 2014)

Granyanella - Sant Jaume de la Móra, font amb estela

Granyanella - Sant Jaume de la Móra, font amb estela (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació La Móra
Situada a l'entrada del poblet de la Móra, al costat de l'antic cementiri, ara convertit en plaça. Ha estat sempre sufragània de Santa Maria de Granyanella. Està documentada des de 1428 però sens dubte el seu origen és molt anterior, d'època romànica. Consta d'una nau, amb capelles a banda i banda a més de la sagristia, afegides posteriorment, i un absis semicircular a la capçalera, manifestament sobrealçat. La primitiva porta d'accés és a la banda de migdia i ara està tapiada. La porta del frontis és posterior, feta amb gran dovellatge i guardapols motllurat. Al capdamunt hi ha el campanar d'espadanya, de tres ulls. Malgrat les transformacions posteriors, conserva part de l'aparell romànic, probablement del segle XII, especialment visible a la part baixa de l'absis.

En fer-se la transformació del cementiri en plaça pública es va construir una font que inclou una antiga estela funerària, ornada amb motius vegetals.