Castell de la Curullada
(Granyanella - Segarra)

Granyanella - Castell de la Curullada

Granyanella - Castell i església de la Curullada

Granyanella - Castell de la Curullada (Foto: A. Gallardo, Arxiu C.E.C., 1933)

Situació La Curullada
Construït probablement al segle XI, com la majoria de castells de la contrada, formava part dels dominis dels Cervera. Cap al segle XIV va passar per poc temps a mans dels Oluja i del priorat de Sant Pere dels Arquells, per acabar finalment en poder dels Desvalls, que el senyorejaren fins al segle XVII, època en la qual va ser reconstruït com a palau senyorial. Al segle XIX pertanyia als Vilallonga. Modernament ha estat adquirit per un milionari libi que l'ha restaurat i reconstruït seguint la traça amb fidelitat i aprofitant les restes que quedaven i diversos elements que es trobaven dispersos.

És un gran casal fet amb pedra blanca segarrenca, de planta rectangular, que compta amb una torre quadrangular de tres plantes, amb restes d'un gran matacà. El portal és de mig punt, adovellat, i les finestres estan emmarcades amb pedra, alguna d'elles amb els brancals decorats amb formes geomètriques.