Ermita de Sant Grau
(Urús - Cerdanya)

Urús - Font de Sant Grau (Foto: Albert Esteves, 2014)

Urús - Panoràmica des de Sant Grau

Urús - Panoràmica des de Sant Grau (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Camí de Sant Grau
Situada al puig homònim, va ser l'església d'un antic vilatge, denominat Vilagrau o Puig d'Urús, actualment desaparegut. Tot i el seu origen romànic (és esmentada des de l'any 1037) no conserva cap vestigi d'aquell període. L'edifici actual és fruit de diverses reformes. Consta d'una nau, coberta en part amb una volta de canó i en part amb volta aplanada, sense campanar. Hi té adossat un cos lateral amb funcions de sagristia. La porta és adovellada, de punt rodó. En una reforma moderna es va afegir el campanar d'espadanya. Posteriorment, s'ha eliminat l'arrebossat i s'ha deixat la pedra vista.

L'ermita està situada en un lloc de fàcil accés, amb una font al seu darrere, des d'on es contempla una magnífica panoràmica de la serra del Cadí. S'hi celebra un aplec el tercer diumenge d'agost.