Torre del General Martinhon
(Vielha e Mijaran | Vielha - Val d'Aran)

Vielha - Torre del General Martinhon

Vielha - Torre del General Martinhon (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vielha - Torre del General Martinhon (Foto: Juli Soler Santaló -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1907)

Vielha - Torre del General Martinhon (Foto: autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, c1928)

Situació Carrer Major, 26
És un gran casal renaixentista, amb una destacada torre cantonera, construït pels volts de 1610. L'edifici té planta rectangular i la torre, octogonal, amb grans carreus als angles. Hi ha una garita, també octogonal, situada a l'altra cantonera. Al capdamunt de la torre hi ha les mènsules d'una barbacana. Compta amb diverses finestres motllurades, amb guardapols recte, bipartides o quadripartides. Damunt de la porta hi ha un escut amb una T. A la façana que dóna al carrer transversal hi ha una altra porta amb la data de 1610 en relleu.

Es coneix també com a Casa Santesmasses perquè va ser propietat de Miquel Santesmasses. L'any 1945 va ser llogada per la Compañía Productora de Energía Eléctrica, que va fer l'actual reforma interior. L'any 1974 la casa va ser adquirida pel pintor Miquel Farré i Albagés que la va cedir com a seu del Musèu dera Val d'Aran.