Restes del Castell Lleó (Castèth Leon)
(Es Bòrdes - Val d'Aran)

Es Bòrdes - El Castell Lleó, al segle XVI (Foto: cartell in situ)

Es Bòrdes - Plànol del Castell Lleó

Es Bòrdes - Plànol del Castell Lleó (Foto: cartell in situ)

Situació Als afores de la vila, seguint el carrer der Castèth Leon
Les restes de l'antic Castell Lleó (Castèth Leon) estan situades dalt d'un turó, sobre el poble d'Es Bòrdes i el Camin Reiau, a la confluència del riu Joeu amb la Garona. Té el seu origen en una torre feta alçar pel senescal de Tolosa, Eustaqui de Beaumarchais, l'any 1283, després de la invasió de la Vall pel rei de França. Durant el segle XIV es va anar constituint com un castell-palau, seu dels governadors i administradors reials, i principal fortalesa de la Vall. A les darreries del segle XVI, els conflictes amb França van obligar el rei Felip II a fortificar la frontera i el castell va ser objecte d'una important renovació, entre 1588 i 1594. L'any 1719 va ser destruït per les tropes del duc de Berwick, en el marc de la guerra coneguda com la de la Quàdruple Aliança que va enfrontar Espanya amb França, Anglaterra, Holanda i Àustria.

Els treballs arqueològics que es van dur a terme entre 2005 i 2009 van permetre descobrir restes d'edificacions dels segles XVI i XVII i també els fonaments de la torre mestra medieval.