Església de Santa Maria de Mijaran
(Vielha e Mijaran | Vielha - Val d'Aran)

Església de Santa Maria de Mijaran - Absis

Església de Santa Maria de Mijaran - Absis (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

Església de Santa Maria de Mijaran (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

Vielha - Església de Santa Maria de Mijaran (Foto: cartell in situ)

Església de Santa Maria de Mijaran (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1917)

Vielha - Església de Santa Maria de Mijaran (Foto: Lluís M. Vidal -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1902)

Vielha - Església de Santa Maria de Mijaran (Foto: Anònim -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inicis segle XX)

Vielha - Església de Santa Maria de Mijaran - Anònim 2 (2)

Vielha - Església de Santa Maria de Mijaran - Anònim 2 (2) (Foto: Anònim -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya)

Vielha - Església nova de Santa Maria de Mijaran

Vielha - Església nova de Santa Maria de Mijaran (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Carretera N-230, km 164 (a 500 m de la rotonda amb la C-28)
Antiga església romànica que va ser volada l'any 1938, després d'haver estat utilitzada com a polvorí durant la Guerra Civil.

Està documentada des de l'any 1175. A mitjan segle XIV era l'església d'un convent augustinià alçat al seu costat, que es va enderrocar l'any 1835. Després de la restauració de les ruïnes, es conserva en bon estat una part de la capçalera, una part del mur de ponent i dos contraforts interiors. Era una església de tres naus, amb portal de mig punt protegit per un atri i campanar d'espadanya, fruit de diverses reformes. La capçalera, formada originalment per un absis central i dues absidioles, estava decorada exteriorment amb lesenes i arcuacions de tipus llombard, aplicats d'una forma poc habitual. Una de les absidioles va ser substituïda en data indeterminada per una capella rectangular. Està datada a començament del segle XII.