Castéth de Les
(Les - Val d'Aran)

Les - Castell de Les

Les - Castell de Les (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

Les - Castell de Les (Foto: Joan Sànchez Sabé, 2014)

Les - Castell de Les (Foto: Albert Esteves, 2020)

Les - Castell de Les (Foto: Antoni Bartomeus - Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya -, 1905)

Situació Carrer deth Castèth (camí)
El Castell dels Barons de Les està situat en un repeu rocós granític, a ponent del poble, dominant la vall. Està documentat des del segle XIII, arran de l'estada que hi va fer el rei Jaume I. Al mateix segle apareix esmentada per primer cop la nissaga dels Les, amb Augèr de Les, tradicionalment partidaris del rei de França. Va patir diverses destruccions, la més important al segle XVII, durant la Guerra dels Segadors.

Dels vestigis que ens han pervingut, el més important és una torre quadrangular i un pany de muralla situat a ponent d'aquesta. D'aquesta torre, encara es poden observar les espitlleres o finestres en les cares nord, nord-est i sud. La seva alçada és de 10,50 m aproximadament, i és molt possible que a l'interior hi hagués tres nivells diferents. Està bastida amb carreus regulars i ben escairats.