Hospital de Sant Nicolau dels Pontells
(Vielha e Mijaran | Vielha - Val d'Aran)

Viella - Hospital de Sant Nicolau dels Pontells (Antic Espitau de Vielha)

Viella - Hospital de Sant Nicolau dels Pontells (Antic Espitau de Vielha) (Foto: Joan Sànchez Sabé, 2014)

Viella - Hospital de Sant Nicolau dels Pontells (Antic Espitau de Vielha) (Foto: Cristina Pérez Jimeno -calaix.gencat.cat-, 1982)

Situació Boca Sud de (l'antic) Túnel de Viella
Antic hospital-alberg fet erigir per Alfons el Cast l'any 1190 a la cruïlla dels camins de Vielha pel port Vell de Tòro i el d'Arties pel port de Rius. Vuit anys després, el seu fill Pere el Catòlic el va dotar amb l'hostatgeria de Sant Nicolau dels Pontells. En tenia cura l'orde dels hospitalers de Sant Joan de Jerusalem. Va ser reformat al segle XVI, quan va passar a ser administrat pels cònsols aranesos. Allà hi feien estada els ramats transhumants que pujaven a la Vall a l'època estiuenca. Quan es va obrir el túnel, l'any 1948, l'hospital va perdre la seva funció i es va abandonar fins que es va rehabilitar com a refugi de muntanya. Actualment s'hi celebra un aplec al mes de maig.

El conjunt d'edificis, hostal, capella de Santa Quitèria, quadres, magatzems, etc. (la major part del segle XIX) es distribueixen a banda i banda del camí. A l'edifici de l'hostal hi ha gravada a la llinda la data de 1818.