Can Pèlags
(Castellar del Vallès - Vallès Occidental)

Can Pèlacs

Can Pèlacs (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

Situació Crtra. C-1415a, km 26,5
La masia de Can Pèlags (o Pèlacs, Pèlachs) és un edifici fundat al segle XIII, amb reformes importants entre els segles XIV i XV, i també als segles XVI i XVII. Ampliació al segle XVIII i petites reformes als segles XIX i XX.

És una masia fortificada que forma un conjunt volumètric, molt diferenciat de les tipologies clàssiques, amb diversos cossos adossats de diferents amplades i alçades. En el seu frontis incorren diversos tipus d'elements arquitectònics, fruit de successius arranjaments, marcant un conjunt totalment asimètric, però que li confereix una forta presència. Pel que fa al nucli principal, s'observa una porta inscrita dins d'una arcada amb un petit voladís de teules que la cobreix. Immediatament, a sobre i just per sota de la teulada hi ha una gran finestra. La resta d'obertures no assenyalen l'establiment de les clàssiques crugies. Dues d'elles consten d'elements gòtics i ampit. Els cossos adossats en el mur lateral esquerre són reservats a feines i utillatges. Les teulades marquen una inclinació força pronunciada, tenint en compte el costum de la contrada, només el cos central presenta la caiguda a dues aigües. La resta de cossos presenten una teulada a un sol aiguavés i amb inclinació a diferents direccions.