El Ranxo
(Castellar del Vallès - Vallès Occidental)

El Ranxo

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorEugenio Pedro Cendoya Oscoz
Situació Crtra. 1415a, km 25,6
Necessita intervenció urgent
Edifici compost per diverses plantes anomenat popularment el Ranxo per la grandària i els luxes que contenia. Està ubicat a la mateixa finca que can Pèlags.

Amb estructura de pilars i forjats de formigó armat, voladissos prominents, finestres de composició horitzontal i cobertes planes amb solàrium, seguia els principis internacionals del moviment racionalista.

El Ranxo fou la darrera residència de la família Tolrà a Castellar. Aleshores, l'hereu era Josep M. Carles-Tolrà i Coll, marquès de Castellar, qui la feu edificar i l'habità temporalment amb la família i germans. Es té constància que la construcció començà l’any 1936, però es va veure interrompuda per l’esclat de la guerra civil i l’exili de la família Tolrà a Itàlia i més tard a París, acabant les obres el 1945. Successives ampliacions -com ara el tercer pis amb torratxa i teulada a dos vessants- van desfigurar el projecte inicial, de potent radicalitat.