El Ranxo
(Castellar del Vallès - Vallès Occidental)


El Ranxo

El Ranxo (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

El Ranxo, vist des de l'altra banda del Ripoll

El Ranxo, vist des de l'altra banda del Ripoll (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

El Ranxo

El Ranxo (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

El Ranxo i Can Pèlags

El Ranxo i Can Pèlags (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

El Ranxo

El Ranxo (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)TipusEdifici residencial
Període1940-1975
EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorEugenio Pedro Cendoya Oscoz
Situació Crtra. de Castellar a Terrassa (C-1415a) km 25,6
Cal interven-
ció urgent
Necessita intervenció urgent
Edifici de planta baixa, planta pis i dues plantes, mentre que pel vessant de llevant presenta dos nivells més per sota rasant. Les dues primeres plantes s’estenen amb terrasses mirador de gran volada a llevant.

Està ubicat a la mateixa finca que cal Pèlags.

Edifici originari d’estil racionalista amb estructura de pilars i forjats de formigó armat, voladissos prominents, finestres de composició horitzontal i cobertes planes amb solàrium, seguint els principis internacionals del moviment racionalista de principis del segle XX.

El Ranxo fou la darrera residència de la família Tolrà a Castellar. Aleshores, l'hereu era Josep Maria Carles-Tolrà i Coll, Marquès de Castellar, qui la feu edificar i l'habità temporalment amb la família i germans. L’arquitecte que dissenyà aquesta moderna edificació fou Eugenio Pedro Cendoya i la seva construcció finalitzà l’any 1945. Es té constància que la construcció començà l’any 1936, però es va veure interrompuda per l’esclat de la guerra civil i l’exili de la família Tolrà a Itàlia i més tard a París.

Mapa general
No està autoritzada la reproducció d’imatges o continguts sense el consentiment exprés de la Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català