Santa Maria de les Oluges
(Les Oluges - Segarra)

Les Oluges - Santa Maria

Les Oluges - Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2014)

Les Oluges - Santa Maria (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1918)

Situació Plaça del Pare Cortadellas
Hi hagué un antic temple romànic que l'any 1106 va ser cedit a la canònica de Santa Maria de Solsona. L'edifici actual és una construcció del segle XVIII. Només al campanar es conserven escassos vestigis de la capella romànica. L'edifici actual consta de tres naus, una capella lateral coberta amb cúpula i cupulí, i un campanar de torre. La façana principal té el característic perfil mixtilini del barroc popular. la portada, a la qual s'hi accedeix a través d'una escala doble, és rectangular, flanquejada amb pilastres i coronada amb un timpà amb volutes. Als batents es conserva la ferramenta antiga. Cal ressenyar un curiós rellotge de sol, amb data de 1803, on hi destaquen unes simpàtiques figuretes humanes.