Castell de l'Oluja Alta
(Les Oluges - Segarra)

Les Oluges - Castell de l'Oluja Alta, detall de la porta

Les Oluges - Castell de l'Oluja Alta, detall de la porta (Foto: Albert Esteves, 2014)

Les Oluges - L'Oluja Alta, amb el castell al fons, a la dreta

Les Oluges - L'Oluja Alta, amb el castell al fons, a la dreta (Foto: Albert Esteves, 2014)

Les Oluges - Castell de l'Oluja Alta (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1918)

Situació Plaça del Castell (Oluja Alta)
És probable que el castell de l'Oluja Alta o Sobirana, situat dalt d'un turó, fos construït al llarg del segle XI, i al seu entorn s'anés formant una petita vila murada. Inicialment va formar part dels dominis dels comtes de Cerdanya. A començament del segle XI apareix el cognom Oluja, castlans del lloc, que van intervenir en diversos episodis bèl·lics i polítics al llarg dels segles XII i XIII. A partir del segle XIV el castell ja és denominat Sobirà per distingir-lo del castell Jussà situat a la part baixa del terme. L'edifici actual és un gran casal senyorial edificat sobre les restes del castell medieval probablement al segle XVII, i remodelat de nou al XX. La façana que dóna a la plaça, molt modificada, presenta un gran portal adovellat amb uns curiosos angelets a l'intradós. A la fotografia de l'any 1918 es poden veure dues finestres amb guardapols, transformades modernament en balcó. A la façana de tramuntana, menys modificada, hi destaquen dos importants contraforts atalussats.