Castell de Santa Fe
(Les Oluges - Segarra)

Les Oluges - Castell de Santa Fe

Les Oluges - Castell de Santa Fe (Foto: Albert Esteves, 2014)

Les Oluges - Castell de Santa Fe (Foto: Albert Esteves)

Situació Santa Fe. Carrer del Castell
El lloc de Santa Fe degué ser ocupat cap a l'any 1040 com a possessió del comtat de Berga. El llinatge des Santafè està força documentat als segles XII i XIII però del castell no hi ha testimonis escrits. Cal pensar que va ser construït a l'època del repoblament però la seva reconversió en habitatge senyorial cap al segle XVI i les reformes posteriors del XVIII han transformat tant la seva fesomia que és difícil de reconèixer estructures medievals. Només a la part més altes hi ha les restes d'una mena de torre que podria correspondre a una època més endarrerida. Actualment està dividit en diversos habitatges. Al portal principal, adovellat de punt rodó, hi ha la data de1779. En una de les cantoneres hi podem veure el relleu d'un escut molt desgastat. I en una llinda, l'escut dels Calders, que van esdevenir senyors del castell l'any 1430 i el retingueren fins al segle XVII.