Castell de Florejacs
(Torrefeta i Florejacs - Segarra)

Florejacs - Castell

Florejacs - Castell

Florejacs - Castell

Situació Florejacs. Carrer del Castell
El lloc de Florejacs, esmentat des de 1082, fou un enclavament fronterer fortificat poc després de la conquesta. El castell medieval està ben documentat al segle XII (castro Floregags). Va ser senyorejat per Galceran d'Àger i apareix esmentada la família dels Florejacs, segurament castlans del lloc. Al segle XIII pertanyia als Alemany de Cervelló. Als segles següents, ja convertit en un un palau renaixentista, va ser possessió de diverses nissagues que anaven emparentant per matrimoni: els Josa, els Cortit, els Bartomeu, els Agulló, els Ribera. Al segle XVIII pertanyia als marquesos de Gironella. Al segle XX va passar a mans dels Jaumandreu-Balanzó i actualment pertany a la família Febrer. Aquesta família va emprendre la restauració del conjunt que es pot visitar, amb visita guiada, els caps de setmana.

L'edifici actual ocupa un sector de l'antiga muralla, adossat a una de les seves torres i es pot datar al segle XVI. És una mansió de caire senyorial, de tres plantes. A la planta baixa hi ha el vestíbul, el celler i la masmorra i a les dues planes superiors, el menjador, les habitacions i altres dependències. El conjunt compta amb mobles de diverses èpoques i notables col·leccions d'armes i joguines.