Castell de Vicfred
(Sant Guim de la Plana - Segarra)

Sant Guim de la Plana - Casa annexa al castell de Vicfred (Foto: Albert Esteves, 2014)

Sant Guim de la Plana - Panoràmica des del castell de Vicfred

Sant Guim de la Plana - Panoràmica des del castell de Vicfred (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Vicfred
L'actual castell de Vicfred, tot i el seu origen antic, se'ns mostra en l'actualitat com un gran casal setcentista. La refecció, que es degué dur a terme cap a la fi del segle XVII i començament del XVIII, va aprofitar moltes estructures medievals. A la porta i a una finestra hi ha gravada la data de 1700. Algunes cases del voltant, amb dates també del segle XVIII, també havien format part en origen de les estances del castell. L'element més antic és la torre, molt modificada i amb merlets afegits. Des d'ella hi ha una impressionant panoràmica de la plana. A l'interior, a la planta baixa, es conserven les quadres, la masmorra excavada a la roca i el celler. Al pis superior hi ha la sala noble, les habitacions, la cuina i un oratori. Conté una extensa col·lecció de pintura, tapissos, armes, instruments musicals i vestits d'època. També hi ha un passadís secret de fugida que, segons sembla, tenia una llargada de 2 km.

L'origen del castell cal recular-lo a l'època de la reconquesta, quan es va fortificar la frontera del Sió. El lloc (Bechfred) està documentat des de 1079. Cent anys més tard el castrum de Becfreit era propietat de Gombau de Ribelles. A partir del segle XIV formà part de les possessions dels Cardona. Segons s'indica en una placa de la façana, hi van sojornar el rei Felip V, el pretendent Carles de Borbó i Amadeu de Savoia.

Horari del castell de Vicfred:
Particulars sense reserva prèvia , cada primer diumenge de mes: 11:00h, 12:00h i 13:00h. Tots els dies de la setmana prèvia reserva, al tel. 973402045.