Creus de terme de la Manresana
(Sant Ramon - Segarra)

Sant Ramon - Creu de terme de la Manresana

Sant Ramon - Creu de terme de la Manresana (Foto: Albert Esteves, 2014)

Sant Ramon - Creu de terme de la Manresana, creu carlina

Sant Ramon - Creu de terme de la Manresana, creu carlina (Foto: Albert Esteves, 2014)

Sant Ramon - Creus de terme de la Manresana (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1918)

TipusCreus monumentals
Situació La Manresana. Camí de les Oluges
Situades en una cruïlla de camins, no gaire lluny del castell de la Manresana. Són dues de les poques creus que es van salvar de la destrucció massiva de l'any 1936. La creu més gran està situada sobre un pedestal octogonal que reposa sobre un basament de quatre esglaons. Presenta com és habitual el Crist crucificat en una cara i la mare de Déu a l'anvers. Els braços de la creu no són rectes sinó de perfil ondulant i damunt les dues imatges hi ha les figures de sengles àngels. Al nus o capitell hi ha un escut heràldic, molt desgastat, i diverses imatges de sants. Al fust hi ha un medalló amb una data (potser 1798) molt posterior a l'època de construcció de la creu.

Pel que fa a la creu més petita, és molt més senzilla i
està datada de l'any 1836. Està dedicada a Domingo Tasies, heroi del poble del Far mort a les guerres carlines.