Sant Martí de Gospí
(Sant Ramon - Segarra)

Sant Ramon - Sant Martí de Gospí

Sant Ramon - Sant Martí de Gospí (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Gospí. Plaça de l'Església
Molt probablement, la primera capella de Gospí es degué construir al mateix temps que el castell, al primer terç del segle XI, tot i que no s'ha conservat documentació escrita més antiga de 1133. Va dependre de la canònica de Solsona.

L'edifici que ens ha arribat ha sofert diverses modificacions amb el pas del temps. La part més antiga de l'obra pot correspondre a començament del segle XII. Es tracta d'una nau, coberta amb volta de canó rebaixada, reforçada amb tres arcs torals. Inicialment estava capçada amb un absis semicircular, convertit després en una sagristia carrada. La porta és al costat de migdia. És un portal adovellat amb guardapols i impostes decorats amb dents de serra. La cornisa està ornamentada amb petites boles i sostinguda amb mènsules amb caparrons, molt erosionades. Pot datar-se al segle XIV. Potser és de la mateixa època l'ampliació amb una segona nau per la banda nord, allargant el que havia estat una capella lateral. Més tardà és el campanar de torre, amb grans obertures de mig punt als quatre vents.

Al costat de l'església hi ha les ruïnes d'una edificació amb un gran arc ogival.