Santa Maria de Sants
(Barcelona | Sants - Barcelonès)

Barcelona - Santa Maria de Sants

Barcelona - Santa Maria de Sants (Foto: Albert Esteves, 2014)

Barcelona - Santa Maria de Sants (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Antiga església de Santa Maria de Sants

Barcelona - Antiga església de Santa Maria de Sants (Foto: Barcelofilia.blogspot.com.es, inicis segle XX)

AutorRaimon Duran Reynals
Situació Plaça Bonet i Muixí
L'any 1820 es va enderrocar la petita església romànica de Sants per construir un temple neoclàssic, projectat per Francesc Renart Arús i consagrat l'any 1827, que es caracteritzava pel seu espigat campanar, d'uns setanta metres d'alçada. Aquesta església va ser cremada i destruïda l'any 1936.

Acabada la guerra civil es va dur a terme la construcció d'una església de nova planta. Les obres es van iniciar l'any 1940, però no es van enllestir del tot fins al 1965. L'edifici consta de tres naus i, malgrat l'avançat de l'època, és encara d'inspiració noucentista. La façana principal projecta l'estructura basilical clàssica que conforma una gran superfície sense més obertures que les tres portes, ben simples, i una petita rosassa. La sensació d'opacitat es resol amb els esgrafiats, d'inspiració classicista i catalanista, que ornamenten tot el parament. És original la posició lateral del campanar, en forma d'espadanya de tres ulls.