Capella de Sant Ramon de Portell
(Sant Ramon - Segarra)

Sant Ramon - Capella de Sant Ramon del Portell

Sant Ramon - Capella de Sant Ramon del Portell (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Portell. Carrer de Sant Ramon
Sant Ramon Nonat, religiós mercedari i cardenal, va néixer al Portell l'any 1204. Segons la tradició la seva mare havia mort abans de donar a llum i fou el duc de Cardona qui, amb una espasa, el va fer néixer, D'aquí prové el nom de Nonat (no nascut). Seguint amb la tradició, en el lloc del seu naixement és on es va alçar aquesta capella, construïda entre 1651 i 1655.

És un edifici de planta rectangular, amb volta de canó, fet amb carreus de mida irregular lligats amb morter de calç. El portal és rectangular, de llinda monolítica, amb una inscripció on s'hi llegeix Ací és nat Sant Ramon Nonat. A l'interior es repeteix la inscripció, afegint-s'hi P.I.Solé, 1655. Té teulada a dues aigües i un campanar d'espadanya, d'època moderna.